Tallers

Allò que sé ensenyar a fer

Taller de prehistòria

Armes, foc i art

Per concertar el taller i conèixer tarifes, poseu-vos en contacte amb mi.

Dirigit a escoles, instituts i grups en general (no necessariament nombrosos) amb ganes d'aprendre algunes de les tècniques utilitzades pels nostres avantpassats prehistòrics.               Amb materials autòctons i el bagatge aconseguit arran d'estudis universitaris i de l'arqueología comparativa, posem al vostre abast la teconología dels darrers caçadors-recol·lectors i dels primers agricultors, a través d'una mostra explicada de reproduccions d'armes i utensilis de l'època i els tallers pròpiament dits, amb la possibilitat de fer-los tots en la mateixa sessió o a escollir, depenent del temps a disposar:

Obtenció de foc 

Aprendran a fer foc amb les tècniques de fricció i percussió i a reconèixer les millors esques, fustes i minerals per tal de dominar aquest difícil art, poc accessible sense mestratge.

Elaboració de fletxa

Amb elements extrets dirèctament de la natura, faran una fletxa per grup amb la meua ajuda, des de la punta de sílex fins les plomes, passant per l'adhesiu utilitzat per fixar els elements.

Pintura prehistòrica

En aquesta part, la més creativa, veuran cóm elaboraven els pintors mesolítics el pigment i experimentaran el sempre màgic art rupestre llevantí amb les seues pròpies mans.

Taller d'instruments de canya

Flaütes i percussió tradicionals

Després de diversos anys estudiant els instruments populars dels pastors del Maestrat, havent practicat ampliament amb la canya (arundo donax) i havent aprés les tècniques tradicionals de la veu i l'exemple dels darrers constructors, presento aquest taller disponible per a grups reduïts de totes les edats. 

Vos sorpendreu de cóm una materia primera tan bàsica pot esdevenir, amb el destre ús de la navalla, un instrument tan complet!


Flaüta de pastor

Amb sistema de bissell i seguint els paràmeres dels antics pastors artesans

Flaüta sorda

Mena de clarinet popular, de llengüeta simple i gran sonoritat. L'avantpassat dels clarinets actuals. 

Canya partida

Insrument de precussió consistent en una canya treballada que repiqueteja a mode de castanyeta.

Taller d'iniciació a la dolçaina

Coneix el nostre instrument més emblemàtic

Com a dolçainer que sóc des de fà vora quinze anys i després de dedicar més d'una dècada a rastrejar els origens d'aquest instrument, els plantejo aquest curs que ve a ser una mena de tast i iniciació a l'art de conèixer, estimar i començar a sonar la dolçaina. 

Mitjançant l'exposició d'instruments, l'explicació detallada i la pràctica anem a aprendre els rudiments bàsics per principiar un futur aprenentatge de l'instrument o senzillament per satisfer la curiositat en torn a aquest instrument arrelat en el cor de la gent del país.

Els orígens

Primerament, i com a historiador que sóc, vos parlaré dels inicis d'aquest instrument a casa nostra, dels més antics documents on tenim evidència del seu ús i ho complementarem (si així es demana amb temps i hi ha possibilitat) amb retalls de història comarcal relacionats amb la dolçaina.

Coneix l'instrument

En aquesta segona part i mitjançant l'exposició de diversos tipus de dolçaina i la seua manipulació aprendrem les parts de les quals es composa i posarem una especial atenció a les canyetes o llengüetes, que jo mateix elaboro i del qual vos puc contar algún secret...

A tocar s'ha dit!

En aquesta última i esperada fase del taller (a la qual es pot dedicar la majoria de temps, si així es desitja) vos iniciaré en els aspectes bàsics de l'execució musical amb aquest instrument i tothom es podrà provar. És una bona ocasió per saber si u té fusta de dolçainer.

Lloc web fet per Francesc  |  Any 2017
Optimitzat per Webnode
Fes la teva web gratuïtament! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Som-hi!